„Cooking show na Apetit pikniku. Recepty plné bezlepkových obilovin a českých superpotravin.“
Letošní ročník věhlasného Apetit pikniku jsme nestrávili za prodejním pultem, ale připravili jsme 4 recepty a během cooking show je společnými silami s návštěvníky uvařili-usmažili. Video z celé cooking show je na Facebooku. Nalaďte své chuťové pohárky na jáhly i pohanku i vy!
Recept na Zelné pohankové placky najdete v naší kuchařce a protože na Apetit pikniku všem moc tyto „nebramboráky“ chutnali, tak recept sdílíme i zde.
PS: Kuchařku NAŠE HUSTÝ KAŠE jistě již znáte, pokud ne, mrkněte na náš e-shop nebo zajděte listovat do knihkupectví.
Zelné pohankové placky 15ks
100 g pohanky kroupy
2,5 lžic lněného semínka zlatého
1/2 hrsti petržele hladkolisté
150 g kysaného bílého zelí
1 lžička soli (česneková sůl)
1/4 lžičky mletý pepř „tří barev“
2 lžíce oleje
ghí na smažení
Pohankové kroupy nejprve v mixéru rozmixujte na hrubo. Pak přidejte sůl, lněné semínko a zalijte dvojnásobným množstvím vroucí vody (250ml). Zabalte pod peřinu a nechte alespoň 20minut odpočívat. Zelí a listy petrželky nakrájejte na jemno a přimíchejte k nabobtnané pohance. Přisypte pepř, olej a promíchejte. Z těsta tvarujeme malé placičky a smažíme je z obou stran na rozpálené pánvi na ghí nebo pečte na pečícím papíře v troubě.
Jáhlové placičky s rajčaty a rukolou 15ks
150 g jáhel BIO
20 g rukoly
40 g sušených rajčat BIO
3 ks jarní cibulka
2 lžíce nasekaných slunečnicových semínek
1 lžíce nasekaných dýňových semínek
2 lžíce olivového oleje
ghí na smažení
bylinková sůl nebo mořská sůl
1.5 lžíce lněných semínek
Minimálně hodinou předem či přes noc namočíme do teplé vody rajčata, stejné množství vody jako rajčat. Lněná semínka zalijeme teplou vodou, cca centimetr nad semínka. Jáhly spaříme horkou vodou, přidáme lžičku soli, zalijeme 500ml vroucí vody a necháme pod pokličkou na mírném plameni vařit. Slijeme rajčata – vodu vlijeme do vařících se jáhel. Jakmile jsou jáhly rozvařené a vsáknou většinu vody (zabere to cca 20minut) odstavíme je z plotny a necháme pod pokličkou dojít. Rajčata i cibulku nakrájíme na drobné kousky (zhruba ve velikosti slunečnicového semínka). Rukolu nastříháme nebo nakrájíme na menší kousky. Rajčata, cibulku i rukolu přimícháme k jáhlám, přidáme slunečnicové a dýňové semínko, olivový olej, bylinkovou sůl a len, který se stal takovým pojivým slizem. Měla by vzniknout lepivá hmota. Z těsta tvarujeme malé placičky a pečeme v troubě nebo je smažíme z obou stran na rozpálené pánvi na ghí.
Pohankové lívance se švestkami a mákem
Na lívance:
200 g pohanky kroupy
125 ml rýžového mléka neslazeného
1/2 většího hodně zralého banánu
1 lžička kokosového oleje
1/2 lžičky soli
1 lžička koření na perník/skořice
1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
2 polévkové lžíce jablečného octa
+ kokosový tuk na smažení
Na ozdobu:
mletý mák
100 g sušených švestek bio
Den předem pohanku propláchněte a přes noc nechte namočenou ve vodě. Ráno vodu slijte, pohanku dejte do mixéru, přilejte 125ml rýžového mléka a přidejte i všechny zbylé ingredience. Vše mixujte dokud nevznikne řidší těsto. Pánev s kokosovým tukem rozpalte na maximum a pak ztlumte na střední teplotu. Nalejte cca 1 lžíci těsta (to je tak akorát na jeden lívanec) a nechte smažit než se objeví malé „dírky“. Pak otočte a smažte i z druhé strany.
Švestky namočte do stejného množství vroucí vody a nechte alespoň hodinu stát. Pak rozmixujte na jemnější konzistenci podobnou řidší marmeládě. Lívance podávejte potřené „marmeládou“ ze sušených švestek a posypané mákem.
Jáhlové lívance s meruňkami
Na lívance:
100 g jáhel BIO
400 g vody
100 g rýžového mléka
1/2 lžičky soli
1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
1 lžička kokosového tuku
100 g najemno nastrouhané mrkve
100 g kukuřičné polenty
vanilka na dochucení
Na ozdobu:
250g vypeckovaných meruněk
špetka soli
dvě snítky meduňky
1 lžíce rozemletého lněného semínka
řepný sirob
nasekané lískové oříšky
Jáhly několikrát propláchněte a spařte horkou vodou. Pak je uvařte ve 400ml vody se solí a nechte zchladnout. Vychladlé jáhly pak promíchejte se zbytkem ingredediencí, můžete si pomoci i šťouchadlem na brambory nebo ponorným mixérem. Vznikne hutnější těsto. Pánev s kokosovým tukem rozpalte na maximum a pak ztlumte na střední teplotu. Těsto nabírejte na lžičku a pokládejte na rozehřátou pánev. Lžičkou těsto vždycky ještě opatrně dorozmáčkněte do tvaru lívance. Opékejte z obou stran dozlatova. Meruňky podlijte troškou vody, posypte špetkou soli a promíchejte. Přidejte snítky meduňky. Pod pokličkou vše vařte na střední teplotu, dokud meruňky nezměknou, bude to trvat 10 – 15 minut, záleží na tom, jak zralé meruňky máte k dispozici. Vyndejte meduňku, změklé meruňky rozmačkejte šťouchadlem na brambory a vmíchejte do nich lžíci mléto lněného semínka. Nechte alespoň 10 minut odstát. Lívance pak podávejte přelité meruňkovým rozvarem, pokapané řepným sirobem a posypané rozsekanými lískovými oříšky (ideálně předem nasucho opraženými).
Dobrou chuť! Budeme rádi, když s námi zůstanete v kontaktu: Přihlašte se k odběru newsletteru.