fbpx

ŘEPKOVÝ se k ŘEPĚ skvěle hodí

Rubrika: Novinky

Řepkový olej jsme konečně a moc rádi zařadili do našeho jídelníčku. A vašeho také!

Screen Shot 2016-05-04 at 10.03.03

Dlouho jsem si říkali, že používat na všechno jen olivový olej je dost jednotvárné a navíc trošku mimo lokalitu. A navíc pestrost v jídelníčku je jednou z našich hlavních zásad. Ve studené kuchyni používáme doma různé oleje – dýňový, makový, z vlašských ořechů… Ale v teplé kuchyni to byl zatím hlavně olivový nebo ghí. Protože Naše kaše jsou čistě veganské, pátrali jsme, jaký olej kromě BIO extra panenského olivového můžeme vpustit do kuchyně, aby byl stejně kvalitní, nerafinovaný a ještě navíc lokální. Do finálového kola se dostal řepkový a slunečnicový, což jsou oleje, kterých je bez rafinace a v bio kvalitě na trhu opravdu jako šafránu, nicméně pár zástupců se najít dá. Slunečnicový se ale nemůže chlubit až tak skvělými vlastnostmi jako olivový a navíc má poměrně intenzivní chuť, která byla v našich receptech dost rušivá. Na trhu jsou sice tzv. dezoderizované BIO slunečnicové oleje, ale tam nám vadil právě proces dezoderizace – odstranění vůně a chuti – protože u jídla razíme teorii, že čím méně procesů, tím lépe. Cíl dalšího pátrání byl tedy jasný: najít BIO olej řepkový! Ten na našem trhu ovšem téměř není. Všude jsou hektolitry toho rafinovaného, který rozhodně nedoporučujeme, protože to není pro zdraví žádná výhra. Naštěstí osud stál při nás a společnost CountryLife zrovna během našeho pátrání nově do nabídky zařadila náš vysněný kvalitní a cenově dostupný řepkový olej. Neváhali jsme a hned jej objednali. Smutná zpráva ale je, že není český, u nás jej prostě nikdo v této kvalitě nedělá, ač každý rok velká část české krajiny zezlátne právě rozkvetlou řepkou.

Za studena lisovaný nerafinovaný BIO řepkový olej ( = absolutně čistý a přírodní) má velice podobné a tím pádem pro zdraví parádní vlastnosti jako za studena lisovaný nerafinovaný BIO olej olivový. A proto ŘEPU pečeme nyní na tomto ŘEPKOVÉM oleji. V téhle super kvalitě je totiž dobrým zdrojem kyseliny alfa-linolenové (omega 3), má vyvážený poměr mastných kyselin a hodí se pro přípravu studené i teplé kuchyně.

Při výrobě jsou semena řepky nejprve mechanicky očištěna, poté jsou lisována za studena, bez použití rozpouštědel a pak následuje několikeré filtrování oleje přes savý papír. Výsledkem je produkt, který vyniká originální chutí, barvou i vůní. Tento řepkový olej je přirozeně bohatý na esenciální mastné kyseliny a spolu s extra panenským olivovým olejem patří k nejzdravějším olejům. Jeho chuť je příjemná, lehce oříšková a do našeho receptu se skvěle hodí.  Jo a pečeme do 180°C, aby se nepřepaloval.

Jen takovýto čistý přírodní olej doporučujeme také pořídit do vaší spíže, protože pestrost v jídelníčku je prostě skvělá… Dobrou chuť!

Zdroje: CountryLife, PharmDr. Margit Slimáková
Foto: Batanika.cz, Česká televize