Barion Pixel Naše kaše — Sezónní Sklizená jahoda.

Sezónní Sklizená jahoda.

Rubrika: Novinky

Dlouho očekávaný den „Dé“ nadašel…6.6. jsme uvedli na trh naši sezónní novinku: Sklizenou jahodu! Krémová rýže s českými jahodami se po právu jmenuje Sklizená jahoda. Před nedávnem podpořilo Sklizeno naši cestu na Mistrovství světa ve vaření kaší s my jsme na oplátku pojmenovali novou Kaši jako Sklizenou… a ještě jednou pěkně DĚKUJEME ❤  A ještě musíme napsat, že Sklizeno je fakt naše srdcovka, jelikož to byl první obchod, kde Našim kaším dali důvěru a příležitost.

IMG_7226-SJ

A z čeho jsme Sklizenou jahodu uvařili? Základem je krémová rýže, která je z pololoupané rýže*. K rýži přidáváme špetku mořské soli, nerafinovaný řepkový olej* a řepný sirob. Sirob má zajímavou kořeněnou-karamelovou chuť a spolu se skořicí skvěle krémovou rýži dochucuje. Jahodový přeliv je z českých jahod pěstovaných na slámě s minimálním použitím pesticidů. čerstvé jahody přislazujeme řepný sirobem a přidáváme lněné semínko*, které tento rozvar zahustí. A vůni doplňuje vanilkový extrakt*. * = BIO kvalita.

A video z prvního vaření najdete na našem Facebooku či YouTube. Příjemnou zábavu a dobrou chuť!

Proč jsme zvolili tu a tamtu ingredienci?
Rýže*: Rýži, vhodnou k vaření kaše, jsme nesehnali v podobě natural – tudíž neloupanou, ale sehnali jsme alespoň pololoupanou. Jistě víte, že obal kolem zrna je bohatý na tělu prospěšné látky a proto nepoužíváme oloupanou bílou rýži. My se řídíme naším heslem: když už něco jíst, tak ať to je bohaté na prospěšné látky a není to jen hmota, která zaplácne, ale moc nevyživí. Navíc jsme hleděli na to, aby byla v BIO kvalitě, jelikož políčka v Asii nemůžeme mít pod dohledem, abychom věděli, jak se o ně místní farmář stará. A věděli jste, že pesticidy, které jsou v EU zakázané, tak se přeprodávají do Asie a tam tyto zákázané pesticidy používají a výpěstky pak klidně putují opět do zemí EU. Tak proto volíme ekologické pěstování – BIO.
Rýže je dobře stravitelná, obsahuje hlavně sacharidy, které dodávají tělu energii, která se postupně uvolňuje. Navíc obsahuje minerální látky a vlákninu.

Mořská sůl: Té obyčejné kuchyňské soli máme všichni díky polotovarům a kupovaným výrobkům v jídelníčku dost, bohužel se v běžné výrobě jiná než klasická sůl nepoužívá. A ta bývá chemicky ošetřená (rafinovaná), je zbavena minerálních látek, již jsou pro tělo velmi důležité. Tento fakt nezmění ani přídavky „obohacující“ sůl – chemický jód a flór.  Běžná sůl se navíc neobejde ani bez přídavků stabilizátorů (např.hydroxid hliníku), které zajišťují především udržení sypkosti soli, zdraví však také neprospívají. Tyto látky však nemusí být na informační etiketě ani uvedeny. A proto my používáme mořskou hrubozrnnou sůl, která není nijak upravována.

Nerafinovaný řepkový olej*: Při výrobě jsou semena řepky nejprve mechanicky očištěna, poté jsou lisována za studena, bez použití rozpouštědel a pak následuje několikeré filtrování oleje přes savý papír. Výsledkem je produkt, který vyniká originální chutí, barvou i vůní. Tento řepkový olej je přirozeně bohatý na esenciální mastné kyseliny a spolu s extra panenským olivovým olejem patří k nejzdravějším olejům. Jeho chuť je příjemná, lehce oříšková a do našeho receptu se skvěle hodí. Více o výběru oleje se dočtete v článku – odkaz.

Řepný sirob: Sirob je skvělé sladidlo, které vzniká vařením nastrouhané bílé řepy. Vzniká sladká šťáva bohatá na minerální látky a má neutrální pH a tím pádem nepřekyseluje organismus, jak je tomu u cukru. Vy jistě víte, že my nepoužíváme žádná rafinovaná sladidla, která jsou zbavená všech prospěšných látek a obsahují jen „cukr“. Řepný sirob má kořeněnou chuť připomínající karamel a obsahuje minerální látky, které tělu prospívají. A navíc tento český sirob vyrábího sympatická dáma nedaleko Hradce Králové.

České jahody: Pěstitele jsme hledali dlouho. Chtěli jsme: české jahody, které jsou ekologicky pěstované. Jelikož jahody velice křehké, tak mnozí pěstitelé vylepšují jejich odolnost chemicky. A v BIO kvalitě se blízko Prahy nepěstují. Po tomto zjištění jsme našli kousek od Prahy, v Břežanech pěstitele, který vyhovuje naším požadavkům: Nepoužívá zbytečně chemii: Nepoužívá nebezpečný RoundUp do půdy, jelikož pěstuje na slámě. Další pesticidy používá minimálně. O jahody pečuje průběžně a ihned po sklizni, je chladí na 4’C a ihned dopravuje k zákazníkovi. Jedině takto pěstované jahody jsou kvalitní. Nejedou z dalekých končin, kde by je ještě před hranicemi nadopovali chemií, aby cestu do Česka vydržely. Aj ahody z Břežan dopadly velice dobře v nezávislém testu pořadu A DOST!
Jahody patří mezi favority v obsahu antioxidantů a vitamínu C.

Lněné semínko*: Lněné semínko má skvělou vlastnost: po namočení nabobtná a vytvoří lepivý gel, který šikovně zahušťuje. Takže my jsme se rozhodli tuto skvělou vlastnost zúročit a proto zahušťuje jahodvý přeliv nebo-li rozvar. Navíc je zlatý len bohatým zdrojem omega 3 mastných kyselin a vlákniny.
* = BIO kvalita.

Fotky z kuchyně si prohlídněte v našem albu na Facebooku. Chcete vidět jak vaříme?

Dobrou chuť a přejme si, ať je jahodová sezóna dlouhá :-)

PS: Pražáci, do kanclu či do bytu si Naše kaše objednejte přímo u nás v eshopu.